Hissedilebilir yüzey:ler

Hissedilebilir yüzey uygulamalarını görme engelli vatandaşlar üzerinde yürüyerek ya da beyaz bastonları ile tarayarak kullanabilmektedirler. Bu nedenle seçilecek malzemenin çevre döşemeden farklı bir akustiği olmalıdır. Böylece fark edilmesi kolaylaşacaktır.Özellikle fark edilebilir renkte seçilen döşemelerin kir tutmayan ve kolay temizlenebilen malzemeden seçilmesi gerekmektedir. Görme kısıtlılığı olan bireylerin hissedilebilir yüzey döşemesin rahat kullanabilmeleri için döşemenin çevresi ile tezat ve kolay algılanabilir renkte olması gerekmektedir. Bu nedenle, döşeme kolay kirlenir ve takibi zorlanırsa hissedilebilir yüzey uygulaması amacına hitap etmez ve tehlikelere yol açabilir.

HİSSEDİLEBİLİR YÜZEYİN KONUMLANDIRMASI :

01 Yönlendirme mümkün oldukça basit ve sürekli olmalıdır.

02 Görme özürlü bireyin rahat ve güvenli olarak kamusal kullanımlara ulaşılabilirliğinin ve bu alanların kullanabilirliğinin sağlanması gerekmektedir.

03 Var olan tüm tehlikelere karşı uyarıcı önlemler alınmalıdır.

04 Uygulama mümkün oldukça düzgün ve engelsiz olmalıdır.

05 Kılavuz izi kesintiye uğratacak rögar, ızgara, şehir mobilyası vb. engeller olmamalıdır.

KILAVUZ iZ ve UYARICI YÜZEY UYGULAMASI :

Görme özürlüler, Hissedilebilir Yüzey uygulamasını kullanırken herhangi bir tereddüde düşmemelidir. Bu nedenle kılavuz iz, mantıklı ve sürekli olarak uygulanmalıdır.

Birleşmiş Milletlerin hazırlamış olduğu Engelsiz Çevre Tasarım El Kitabına göre, Engelsiz Kılavuz iz Yolu, kılavuz iz dâhil en az 120cm. lik kent mobilyaları vb. engellerden arındırılmış yoldur.

Bu nedenle kılavuz iz tek başına düşünülemez. Görme özürlü bireyin güvenli seyahatini sağlamak için yol boyunca engelsiz bir koridor sağlanmalıdır.

Kılavuz iz sade ve anlaşılır olmalıdır. Görme özürlü vatandaşın temel gereksinimlerini karşılayacak şekilde planlanmalıdır, aksi taktirde yoğun uygulanmış kılavuz iz de görme özürlü birey için karışıklığa, algı karmaşasına neden olacağından kullanışsız olabilir.

Kılavuz izler, uyarıcı yüzeyler ile birlikte kurgulandığında anlam ifade etmektedir. Kılavuz iz yol boyu devamlılık anlamına gelirken uyarıcı yüzey bireyi tehlikelere karşı uyarır ya da bir kullanıma ulaşıldığına dair bilgilendirir.

Japon Standardına (JIS T 9251:20001: Tactile Ground Surface Indicator fot Blind Persons) göre kılavuz iz merdiven bağında bulunan uyarıcı yüzeyin tam ortasından bağlanmaktadır ve merdiven bitiğinde aynı doğrultuda yeniden bağlayarak süreklilik sağlanmaktadır.

Bu nedenle Kılavuz iz ile uyarıcı yüzeyin ilgili yerlerde bağlantıları sağlanmalıdır.

Kılavuz izlerde öncelikli ele alınacak unsur güvenliktir. Güvenliği sağlamak koşulu ile kılavuz izler organik olarak da döşenebilir. Görme özürlüler beyaz baston ile kılavuz izleri takip ederken döşemeler arasında kafa karıştırıcı herhangi bir boşluk ya da yanlış anlaşılacak rögar kapakları gibi engeller bulunmamalıdır.

Örnek Çalışmalarımız